erm saja nak share tips ni,ada banyak cara yg jumpa ikut masing2lah nak try mana satu kan,utk pastikan ia kekal lembut sampai ke petang,cubalah ;P
1) guna air panas masa bancuh - ni yg dipraktikkan sekarang lah.
2) letak baking powder dlm bancuhan tepung - x pnh try lagi
3) letak telur - dah try n xske bau nyer :P
4) letak air perahan limau nipis ( buang bijinyer) - ni yg nk try lagi lah,agak2 lah tkut nnt msm lak :P
5) if guna pisang blend ngan tepung - tak try gak lgi,sellu lenyek jek :P
6) blend nasi dgn bancuhan tepung - tak penah try lagi
Selain itu, utk elak minyak diresap, sblm angkat kn kuatkn api spy myk panas... Ms bancuh jgn t'lalu byk tepung... Mmg akn lembut walaupun da sejuk lama.
selain tu,leh gak cuba ni,
petua lembutkan donat
mencampurkan dua atau tiga biji ubi kentang yang telah dilenyekkan ke dalam tepung bancuhan donat. Insya Allah donat tadi akan lembut.
No comments:
Post a Comment