KLIK

Tuesday, November 29, 2011

Petua untuk menghalau kucing

Kadangkan cats ni mmg comel2 if terjaga lah kan,tp bler ada yg tak-terjaga tu,susah sket nk ckp comels,tp comots kot sbb dgn bulunya mcm2 kaler dan ske melepaskan 'hajat' kt laman rmh orang huhuhu.part tu yg paling tak besh sbb nyer salah satu mangsa rumah adalah laman kami ni.dari lah laman yg ada rumput tak sempat ptg pantang pjg jek kan,mmglah.dan juga di laman b4 masuk pagar adalah mcm tanah sket,kan..situlah juga dia ske bgaduh2..huhu..so tanya2,dgr2 orang kata,antara petua nak menghalau kucing dari 'membuang hajat' di laman rumah kite ialah dengan buat cara cenggini,try la ek mana tau berkesan,so far ni mcm berkesan lah kan...

1) blender halia tua, dah blend dgn hampasnya2 g la tabur kt tempat2 yg berkenaan.

kalau mcm tak berapa nak jadi..try ni,

2) ubat gegat,pecah tumbuk agak2 nk hancur, dan g tabur kat tempat2 port tu kan.

nak try lagi,

3) minyak masak or minyak tanah...letak agak2 ,ala2 renjis lah kat tempat tu.

cuba lagi,

4) tabur garam,tak kira halus ke kasar, kat kawasan dia 'melepas'..

manalah tau pastu dia lari cari port lain ,selamat mencuba :P

2 comments:

A.Z Muzick said...

Post lama tapi ok jugak idea tu. Agak2 berjaya guna ubat gegat tu? naik meroyan aku kucing2 ni datang kencing merata. Lagi kucing jantan.

mas said...

agak2 berjaya jugak la menghalau kucing tu,tulah pasal kucing sesat mano tah,depan laman kite gak yg dia minat nk membuang,erkk! x cuba x tau..

OUR ANNI

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers